Pon-Pet od 6:30 do 16:30, Telefon 335220, e-mail:  kocka.kockica.ntc@gmail.com

Zasto NTC metoda?

NTC program ima tri djela, a svaki od njih je važan i pomaže da dijete dostigne svoje biološke potencijale.
Napominjem da inteligencija ne ovisi samo od genetskog potencijala, već prvenstveno od broja neuronskih veza koje se formiraju u periodu do sedme godine.
Upravo je taj formativni period najintenzivniji i “najbrži” što se tiče neuronskih veza.
Značaj dječje igre je ogroman, a roditelji to zaboravljaju, pa misle da je dječja igra kada dijete sjedi po tri ili više sati svaki dan i gleda u svoju video igricu ili TV.
Prava igra je ona kada dijete razmišlja, kreće se, komunicira sa drugom djecom… Roditelji prave puno pogrešaka, a jedna je da roditelji sprečavaju dijete da se vrti oko sebe, jer danas znamo da rotacija pomaže u razvoju nervnih puteva.
Dobro bi bilo da ljeto dijete provede (ako postoji mogućnost) kod bake i deke na selu, da trči po livadama, da pravi vjenčiće od cvijeća, da osmišljava igre sa svojim vršnjacima, da pomaže deki ili baki u seoskim poslovima.
Ne smijemo zaboraviti lastik, pikule (frenje) kukala i druge pokretne igre. Isto tako moram spomenuti albume sa sličicama, ali i tu moramo paziti da ne kupimo svaki dan po 10-20 sličica, jer to nije dobro. Puno je bolje kupiti svaki dan po 4-5 sličica, da dijete iščekuje sutrašnji dan i sakuplja taj album 2-3 mjeseca.
To često napominjem roditeljima, jer ako kupujemo djeci puno sličica oni sakupe album za 10 – 15 dana i od toga nemaju nikakve koristi. A to je vezano za razvoj misaonih klasifikacija, serijacija i asocijacija, koje traju nekoliko mjeseci u aktivnostima kao što su sakupljanje sličica, salveta.
Izuzetno je važno razvijati misaone klasifikacije i serijacije, jer one su uz asocijacije osnova funkcionalnoga znanja.
Ako se i odlučimo (ponekad slučajno) da uvedemo dijete u neku korisnu igru, uglavnom je mi roditelji pokvarimo.
Također, važno je da roditelji shvate da od puno igračaka dijete baš i nema neke koristi.
Česta greška je kada putuju, recimo na more, da uključe djetetu na DVD uređaju neki film ili mu daju video igricu.
I ja sam roditelj, znam da je tako lakše zabaviti dijete od 4-5 godina, ali ima i drugih načina…
Dobro bi bilo da pričaju sa djecom, da nauče neki vic da ih nasmiju, da pogađaju iz koje države su auti koji prolaze pored njih, da povezuju koji auti su iz Italije (Fiat, Alfa Romeo…), Francuske (Renault, Peugeot…) itd. Usput ispričaju nešto interesatno o tim državama, jer to djeca upijaju, a onda kasnije od tih informacija možemo pokrenuti dijete na viši nivo.
I jedan neophodan savjet za roditelje koji idu na more. Potrudite se da dijete što češće bude bosonogo na plaži, jer naša djeca skoro da uopšte ne hodaju bosa.
A drugi problem je što djeca skoro uopće ne hodaju, što remeti važne fiziološke mehanizme. Sretno ljeto djeci, a roditeljima želim puno igre, smijeha i radosti sa svojom djecom, bilo na moru ili na selu.

(izvor: http://www.ntcucenje.com/)